Директория за статии – публикувайте статии с линкове безплатно. Директория за статии – Станете автор – публикувайте промоционални или творчески статии.

Какво трябва да знаем при избор на GPS навигация

08.04.2012 · Posted in Други, Магазини

С  ускореното развитие на технологиите, с усъвършенстването и постоянно налагане на нови модели  навигации, избора на мобилно  навигационно устройство за превозни средства се обуславя от различни фактори, като екстри, цена, удобство, функции.

В съвременния свят на шофиране и ориентиране по непознати пътища, помоща идва с появата на глобалното сателитно позициониране или накратко казано GPS навигационна система. Това устройство може да бъде в помощ на водачите с опит, както и на такива без опит, да се ориентират в непозната територия с увереност, както никога до сега. Картите от хартия са вече спомен от миналото.

Портативната  система за GPS навигиране има преимуществото на елементарно прехвърляне от автомобил на автомобил, което прави възможно водачите да споделят едно GPS устройство между няколко автомобила или при нужда да го споделят с други хора. Повечето навигации дават възможност на  потребителите да избират опции, които включват избор на най-бързия маршрут, най-кратък маршрут, най-икономичен маршрут. Базата от данни не само навигира шофьорите към желаната дестинация, но и навигира завой-по-завой,  също така всеки потребител на GPS навигация може да задава персонални точки на интерес (POI), като например бензиностанции,магазини,банкомати,ресторанти и т.н.

Близо 14 милиона мобилни GPS навигации са били продадени в САЩ през 2006 г., за същата година са продадени около 4 милиона фабрично вградени навигационни системи (познати в България и с наименованието двоен дин). При средни цени от  250 – 1000 лв за преносими  GPS навигация, я прави значително по-изгодна от интегрираната в арматурното табло навигация – двоен дин със средна цена от 1300 лв.

Според престижни издания, най-предпочитани са марките TomTom, Magellan, Garmin . Конкуренцията се ужесточава още повече от навлизането на нови марки заемащи част от пазара, като Cobra, Mio, Komos, Audiovox, Alpine, Goclever, NDrive, Delphi и др.

 

Избор на Навигационна система

 

При избор на GPS навигация от полза могат да Ви бъдат следните съображения.

 

1. Навигационна функционалност. Фокусирайте се върху функционалността на устройството и върху данните от направени тестове, как другите потребители оценяват вградените възможности на устройството и вградената карта за навигация.

2. Продължителност на работа на батерията. Батерията трябва да работи най-малко три часа  с едно зареждане.

3. Гласово навигиране. Една навигационна система, която изговаря имената на  улиците, а не само съобщава посоката (например, “завийте наляво”) е в помощ на водачите да се ориентират в непознати местности. Тази характеристика намалява нуждата шофьорите да измества погледа си от пътя за  да погледнат картата на екрана.

4. Габарити на устройството. Колкото по-малка е навигацията респ. по-мобилна, толкова по-добре. Трябва да се знае, че твърде малко устройство може да затруднява потребителя заради малкия екран, един 3,5-инчов екран е идеален компромис между мобилност и удобство.

 

Мобилност и Недостатъци

 

Недостатъци, които трябва да знаете преди покупката на преносим GPS навигатор:

 

– Устройството може да бъде изгубено или откраднато.

-По-малък размер на устройството намалява видимостта на дисплея.

– Тунелите и сградите могат да попречат за позиционирането и загуба на сигнал от страна на портативната навигация. Усъвършенстваните вградени в таблото GPS навигатори (Двоен дин) може да проектират маршрута дори и при загуба на сигнала.

– Гаранциите са краткосрочни, обикновено 1-2 години.

– Портативните GPS навигации се прикрепят към предното стъкло или арматурното табло с вендузи, което може да попречи на видимостта на шофьора и да бъдат обект на кражба.

 

Вградена навигация (Двоен дин) и навигиране в правилната посока

 

Трябва да имате впредвид следните предимства на вградените GPS навигационни системи в сравнение с портативните, когато инвестирате в навигационно устройста:

 

– Отлична функционалност в тунели и други сгради възпрепятстващи сигнала.

– Съвместимост с други електронни уреди в автомобила. Вградената навигация може автоматично да изключва или намали силата на звука на радиото, когато се обявяват имената на улиците и посоките при гласово навигиране, яркостта на дисплея може да се регулира според нивото на осветяване на таблото.

– По-големия дисплеи спомага за по-доброто визуализиране на картата и менютата.

Leave a Reply