Директория за статии – публикувайте статии с линкове безплатно. Директория за статии – Станете автор – публикувайте промоционални или творчески статии.

Същността на диодите и приложението им

08.31.2014 · Posted in Други

Диодите са малки частици, изработени от полупроводник. Благодарение на движението на електроните от положителния към отрицателния полюс се произвежда светлина. Това е начинът, по който най-общо работят диодите, като това дава възможност да се постигне невероятна ефективност.

 

Онова, което отличава диодите за осветление от останалите видове е материалът, от който са изработени. Той е специално подбран, за да се получи движение на електроните от положителния към отрицателния полюс. Обикновените диоди са изработени от полупроводникови материали като силиций или германий. За диодите, които са предвидени за осветление, материалите за изработването им са по-специални. Те са такива, които съдържат GaAs или InP компоненти.

 

Открийте десетте разлики

В обикновените диоди, когато електричеството потече, енергията се превръща в топлина. Диодите, които се използват в LED осветлението, използват електричеството, за да произведат именно светлина. Това е светлина, която е във видимия спектър за човешкото око на електромагнитния спектър. Този феномен се нарича електролуминисценция. Именно тя е причината да се получава светлина от полупроводниковия материал.

 

Диодите, които са произведени за светлина, могат да излъчват различни цветове. Всъщност радиацията, която се произвежда, не е видима светлина. Те са в състояние да произвеждат светлина в инфрачервения и ултравиолетовия спектър. Цвета на светлината, която произвеждат диодите, зависи от материала, от който е произведен полупроводникът. Има специални материали, които се използват, за да се постигне бяло-синя светлина, както и материал, който е проектиран специално за производството на червена светлина.

 

Устройствата

Потребителите вероятно са виждали различни електрически устройства, които използват диоди в системите си. Обикновено те са идеални за осветяването на дисплеите или контролните светлини. Понякога няколко диоди се използват за работа в група за осветяване на дисплеи с по-голяма площ. Те се наричат дисплеи със седем сегмента. Те могат да се срещнат в устройствата на домакински уреди, като микровълновата печка или миялната машина. Диодите са вградени в техните таймери.

Диодите са специално проектирани, за да създават тесен лъч от светлина. Това ги прави много подходящи за фокусиране на светлината в желаната посока. Диодите започват да се произвеждат с все по-силна светлина. С което са на път да изместят крушките с нажежаема жичка.

 

Диодите намират много голямо приложение и извън сферата на осветлението. Това е съвсем естествен процес. Този тип устройства дори не са достигнали своя краен потенциал. В бъдеще инженерите, които се занимават с този тип продукти, ще се опитват да ги правят още по-достъпни. Причината повечето от потребителите да не избират LED осветлението за домовете си е цената на диодите. Те са в пъти по-скъпи от флуоресцентните, като и крушките с нажежаема жичка. От друга страна, диодите са много по-ефективни. Те са в състояние да намалят разходите от сметки за електричество значително.

Освен значително пестене на енергия, което е полезно не само за джоба ни, но и за природата, потребителите могат да имат доверие на диодите. Те ще им служат вярно в продължение на много години. Повечето производители се наемат да гарантират, че осветителните тела могат да прекарат в режим на работа около 50 000 часа. Други производители произвеждат осветление, захранвано от диоди, за което дават доживотна гаранция. Това е един от най-силните аргументи, които могат да се посочат в защита на тезата, че закупуването на LED осветление е инвестиция.

Leave a Reply