Директория за статии – публикувайте статии с линкове безплатно. Директория за статии – Станете автор – публикувайте промоционални или творчески статии.

Първата застрахователна компания в света

07.09.2014 · Posted in Застраховки

През 1666 г. в Лондон избухва пожар, който по-късно в историята остава под името Големият пожар. Той изпепелява огромна част от града. Това голямо бедствие дава началото на първата застрахователна компания в света.

Последствията от пожара

Като резултат от Големия пожар в Лондон са променени редица закони и разпоредби, които да предотвратят възникването на бъдещи разрушения. Един от тези закони нарежда всяка административна част от града да бъде снабдена с  800 кожени кофи и 50 стълби, както и друга пожарогасителна техника. Всяка къща също трябва да има кофи, а обитателите ѝ са задължени да участват в бригадите, организирани за потушаване на пожара.

Друг закон пък позволява някоя организация да се включи, за да обезщети загубите, нанесени от огъня. Този закон дава възможност на сцената да се появи първата застрахователна компания.

 

Влиянието на Никълъс Барбон

По време на Големия пожар Никълъс Барбон е бил успешен лекар, но става известен като плодовит писател и икономист. Той се включва в работата по реконструкцията на града след пожара. Много от трудовете на Барбон са свързани с начините да натрупаш богатство и други подобни теми. Той осъзнал, че много от активите му, които били предимно имоти, са застрашени от това да изгорят при евентуален следващ пожар.

През 1667 г., само година след пожара, Барбон започал да създава първата застрахователна компания. Мястото станало известно като „Застрахователната служба”. Офисът се намирал в малко помещение в близост до Лондонската фондова борса.

 

Развитието на противопожарните служби

Първата застрахователна компания създавала и първите екипи за борба с пожарите, за да защити къщите и другите сгради. Те започнали да предоставят оборудване и баджове за идентификация. Тяхната работа била да изгасят пожарите в сградите, за които застрахователната компания се грижи.

Естествено нишата на пазара веднага е попълнена, като се появяват и други застрахователни компании – „Приятелско общество” и „От ръка на ръка”. Те подобно на застрахователната компания на Барбон наемат собствени пожарникари. Много е важно да се отбележи, че тези пожарникари са потушавали огъня само в застрахованите от тяхната застрахователна компания сгради. Например, ако избухне пожар, всички бригади се втурват към мястото. В момента, в който разберат от коя застрахователна компания е застрахована сградата, наетите пожарникари започват гасенето на огъня. Останалите техни колеги от друго застрахователни компании често оставали да погледат работата на конкуренцията.

 

Полиците

Очевидно е, че екипите за борба с пожарите трябвало бързо и лесно да разбират дали тяхната застрахователна компания е застраховала определена сграда. Застрахователните компании започнали да раздават първите полици. Това били табелки от калай с името на застрахователната компания, които застрахованите трябвало да окачват на предната фасада на къщите си.

Разбира се, решението е да има екипи за борба с пожарите, които са общински, а не притежавани от застрахователните компании.

 

Заключение

Никой не е съвсем сигурен какво се е случило с първата застрахователна компания. Най-старата документирана застрахователна компания се нарича Sun Fire Office, но тя започва работа чак през 1710 г. Но Пожарната служба е започнала бизнеса си много преди нея.

Застрахователната компания Sun Fire Office е преминала през много сливания и придобивания. В наши дни дружеството е известно като Royal & SunAlliance, една от най-големите застрахователни компании във Великобритания.

 

Днес съществуват голям брой застрахователни компании, като всяка предлага различни видове застраховки, като гражданска отговорност, каско, застраховка живот, с различни условия.

Leave a Reply