Директория за статии – публикувайте статии с линкове безплатно. Директория за статии – Станете автор – публикувайте промоционални или творчески статии.

Интересни факти за оптичните сензори

07.09.2014 · Posted in Полезно

Оптичните сензори са устройства, които са разработени, за да засичат температура или различни видове механично натоварване. Някои модели от тях са в състояние да наблюдават вибрации, натиск, ускорение, концентрация на химични съединения, както и обороти.

 

По определение, те работят на един и същ принцип. Светлината от лазера или от друг светещ обект се изпраща към оптичните сензори. Те имат детектори, които са настроени с определение параметри, които трябва да се следят.

 

Предимствата на оптичните сензори

В сравнение с останалите датчици, оптичните сензори имат редица предимства:

 

  1. Те са съставени от електрически изолирани материали, което позволява да се използват в среда на високо напрежение.
  2. Те могат да се използват в експлозивни среди, защото са безконтактни и не са в състояние да предизвикат електрически искри по време на работа. Това важи дори и в случаите на дефектни оптични сензори.
  3. Оптичните сензори не могат да се повлияят от електромагнитни смущения. Дори в случай на светкавици във физическа близост до тях, те продължават да работят безпроблемно.
  4. Материалите, от които са изработени оптичните сензори, са химически пасивни. Това означава, че те не влизат в химическа реакция със заобикалящите ги елементи или среда. Освен това, материалите, от които са изработени, не са податливи на корозия.
  5. Те имат много широк температурен спектър на работа. Много по-голям от този на повечето електронни устройства, които могат да се намерят в търговската мрежа.
  6. Те могат да бъдат използвани за много различни типове задачи.

 

Някои основни принципи

Повечето оптични сензори използват простия принцип за максималното отражение на дължината на вълната. Това означава, че оптичните сензори не само засичат честотата на вълните, но и са в състояние да отчетат периода, температурата, както и механичното натоварване.

 

Някои оптични сензори, които могат да се намерят на пазара, не използват дължината на вълната, за да направят отчитане. Те използват свойството на разсейването на светлината.

 

Оптичните сензори могат да се доверят и на фактор, като отчитането на квазите. Има много различни техники, чрез които може да се направят тези отчитания. Освен всички маркирани до момента подходи, които се залагат в устройството на оптичните сензори, могат да се използват и много други.

 

Невероятна употреба

Дори и след години на усъвършенстване оптичните сензори все още не са разкрили пълния си потенциал. Причината за това е, че е трудно да се изместят вече установените технологии, дори те да представляват определени ограничения. За някои сфери оптичните сензори са признати за технология с много дълъг път на развитие за в бъдеще. Това са приложения в среда, която е с много високо напрежение или при работа с мощни машини, дори и при микровълновите печки.

 

Оптичните сензори в различните им разновидности могат да се използват за наблюдение на крилата на самолетите, вятърните турбини, мостове, газопроводи, както и съдове с различни химични съединения. Сградите, които включват оптични сензори в структурата си, често са наричани „интелигентни”, защото позволяват проследяване на състоянието. Така може да се събере полезна и интересна информация за напрежението, на което са подложени различни части от структурата. Благодарение на оптичните сензори могат да се засекат и наблюдават явления като амортизация, вибрации и т.н. Интелигентните структури са едно от полетата, при които ще се наблюдава най-голямо развитие на оптичните сензор в идните години.

Leave a Reply