Директория за статии – публикувайте статии с линкове безплатно. Директория за статии – Станете автор – публикувайте промоционални или творчески статии.

Отвертки

05.10.2014 · Posted in Строителство

Конструкция на една отвертка

Най-елементарната отверка по принцип представлява метално шило, при което едната страна се поставя в шлица, а другия край на шилото, се осигурява с дървена или пластмасова дръжка. Диаметърът на ръкохватката обикновено е в диапазона между 10 до 40 мм.

Работната глава на отверката се износва, поради значителните механични напрежения по време на тежкия работен процес. За да има по-продължителен работен живот, отвертката се прави от специални износоустойчиви сплави, като хром-ванадиеви стомани. Имайки в предвид връзката между диаметъра на ръкохватката и на въртящия момент, обикновено колкото по-голям е диаметъра й, то по-голям е й размерът на работното тяло, както и шлица на върха на отверката. Отвертките, които са предназначени за малки части, са снабдени с тънки дръжки, за да се избегне нарушаване на върха на жилата или главата на винта.

Видове отвертки според върха на жилото

  • Права;
  • Кръстата тип „Phillips”;
  • Кръстата тип „Pozidriv”;
  • С форма на звезда „Torx”;
  • Шестоъгълна / шестограмна;
  • Квадратна;
  • Трикрила „Tri-Wing”;
  • Кръстова „Torq”;
  • Напречна в две точки (с гаечен ключ).

Отверки с ударна плоскост

Отвертки с ударна плоскост са тези, при които металната част от рамото минава през цялата дължина на дръжките и е разширена в края, в ударна плоскост. По мястото може да се удари с чук без да се разрушава дръжката. Такива мерки се използват в случаите, когато улея на винта е силно замърсен и по друг начин не може надеждно да се развие.

Електрическа отверка

Електрическата отвертка е много удобна, поради възможността за бърза смяна на накрайника. Тя се използва не толкова често, но е практична и най-често професионалните майстори се снабдяват с такива.

Диелектрични покрития

Работата с различни видове ток не е шега и затова в близост до електрически проводници или части под напрежение, отверката може да бъде покрита с изолиращ материал. Обикновено се обхваща цялата ръкохватка и рамото, освен жилото.Изолацията на отверката е предназначена да осигури защита от напрежение в определени граници, тествани и това е обозначено върху отверката.

Като цяло препоръчваме отвертки, разработени и произведени от висококачествени материали, тъй като те имат значително по-дълъг живот.

Leave a Reply