Директория за статии – публикувайте статии с линкове безплатно. Директория за статии – Станете автор – публикувайте промоционални или творчески статии.

Какво трябва да направим, за да няма „сладката” болест горчив край

01.22.2014 · Posted in Здраве

Една от болестите на ендокринната система е захарният диабет. Той е свързан с отсъствието или недостатъчната наличност на хормона инсулин, който спомага за проникването на захар от кръвта в клетките.  Тази захар се превръща в енергия, необходима за осъществяване на жизнената дейност на човек. При хората с диабет захарта се събира в кръвта и не преминава в клетките. Затова диабета е свързан именно с повишеното ниво на глюкозата в кръвта,т.е. хипергликемия.

Смята се, че днес в света страдат от диабет около 200 милиона души и жертвите на диабета нарастват с хиляди всеки ден. Основните форми на диабета са Тип 1, който е инсулинозависим и е свързан с постоянно инжектиране на инсулин, и Тип 2 – инсулино независим, който се среща повече при възрастните хора.

Диабетът е едно от коварните заболявания, тъй като той може да протича безсимптомно дълго време. Лекарите обикновено наричат това състояние преддиабетно. В тази сиутация нивото на глюкозата се повишава на гладно, което показва, че при човек съществува риск от диабет Тип 2. Редица са причините, което водят до заболяването на диабет от този тип: затлъстяване, отсъствие на физическо натоварване, стрес, високо кръвно налягане, понякога дори и възрастта и др. Диабетът от Тип 1 е повече генетично обоснован, затова той се среща при по-млади хора и дори при деца.

За съжаление, през последните години медицинските специалисти отбелязват, че границата на заболелите от диабет Тип 2 започва да пада към 30 годишна възраст. Диабетът е сериозно заболяване, тъй като повишеното съдържание на захар в кръвта води до сериозни нарушение в организма и уврежда редица органи, като бъбреци, очи, ходила, сърдечно-съдовата система. За да се избегнат тези диабетни усложнения е необходимо редовно измерване на кръвната захар в лаборатория и особено в домашни условия.

Кръвният анализ в лаборатория може да се извърши един път в месец, което често води до самозалъгване на пациента, че всичко е наред и е само някакво временно неразположение. Освен това, самият лекар не винаги може да прецени пълната картина на заболяването само по един анализ. Но редовното измерване на кръвната захар в домашни условия с глюкомер (апарат за измерване на глюкозата в кръвта) ще нарисува реалната картина на състоянието на човек.

Днес самоконтролът на диабета може да извършва всеки човек с помощта на глюкомер, при това в домашни условия, на път, в командировка или на работа. За човекът с диабет е от важност самият дизайн и стил на глюкомера, тъй като той е неизменна част от предметите, които го следват. Затова швейцарският производител Bionime e създал глюкомер със стилен дизайн, предоставящ дискретност на неговия потребител. В този уред е приложен най-съвременния метод за анализ:  електрохимичен глюкозооксидазен и само за 8 секунди измерва нивото на глюкозата в кръвта. Едно от достойнствата на цялата система са патентованите от производителя тест-ленти. Те са направени от специална пластмаса, която не се огъва и не се чупи, освен това са с оребрена повърхност за по-удобно използване от хората с диабет. Самите електроди на тест-лентата и контактите на порта са направени от златна сплав, което осигурява прецизност и точност на резултата.  Самият уред е без код, което също е удобство за пациента.

Редовното измерване на кръвната захар с качествена швейцарска система за анализ на глюкозата в кръвта осигурява точни измервания и убеждава хората с диабет, че техният живот може да бъде пълноценен дори и в тази ситуация.

Leave a Reply