Директория за статии – публикувайте статии с линкове безплатно. Директория за статии – Станете автор – публикувайте промоционални или творчески статии.

Уеб дизайн

09.18.2013 · Posted in Бизнес

Но първо – що е това уеб дизайн?

Това е дизайн в уеб – с други думи, дизайн на уеб страници, уеб приложения, интернет сайтове и така нататък. Уеб дизайнът може да е обвързан и с изработката на мултимедийно съдържание, както и с направата на банери и логота. Въобще, насочеността на уебдизайна и неговата приложимост са огромни.

Уеб дизайн – това е словосъчетание, което започнахме да ползваме в последните няколко години, но вместо да обърнем внимание на чисто филологическото му значение , в този материал ще научите повече за практиките, които се ползват в съвременния уебдизайн.

Какво трябва да знам за уеб дизайна?

Зависи дали сте клиент, разработчик или уеб ентусиаст, какъвто съм аз.  Разработчиците и клиентите трябва да го знаят, че грозен уебдизайн потребителите не траят. Казано с други думи – никой не обича грозотата или поне аз не познавам такъв човек. Затова наблегнете на готин уеб дизайн, модерен, зарибяващ и ако може – да не е много скъп.

Ако вие сте клиент трябва да знаете няколко неща – има няколко типа уебдизайн. От чисто дизайнерска гледна точка основните са минималистичен и така наречения твърд дизайн.

При минималистичния уебдизайн се цели всичко да е възможно най-изчистено и просто, но това в никакъв случай не значи да бъде грозно. Сещате ли се за такава фирма? Напишете айфон в търсачката – ето това е пример за минималистика, но в хардуера.

При твърдия дизайн се набляга на практичността. Тук няма значение колко на брой са елементите на уебсайта – важното е потребителя да може лесно да се ориентира кое, кога, как и защо. Казано с други думи – търси се практичност.

Но какво значи практичност? Тя не е свързана само с външния вид на съответното уеб приложение, но и с неговата техническа работа. По-добре оптимизираните на външен вид сайтове много често имат и по-ниско натоварване в сравнение с конкурентни, но лошо оптимизирани сайтове, защото потребителят достига с по-малко кликове до търсената информация.

Leave a Reply