Директория за статии – публикувайте статии с линкове безплатно. Директория за статии – Станете автор – публикувайте промоционални или творчески статии.

Размери на гаража

Бетонни гаражи, тухлени, от ламарина – огромно разнообразие от видове и форми. А какви са правилните размери на гаража? За съжаление, информацията по този важен въпрос е твърде оскъдна. Малкото статии, които по някакъв начин засягат тази тема, са твърде лаконични: в България няма определен стандарт за размерите на гаражите. Това никак не ни помага. Особено в случаите, когато отваряме вратата на гаража и почти веднага се препъваме в нещо, или си удряме главата в острия ръб на закачената на стената секция с различни нужни (и ненужни) инструменти, резервни части, болтове, гайки и други подобни. Ето тогава, потривайки удареното коляно или почесвайки си главата, си казваме: “Да, не беше зле гаражът да бъде малко по-голям. Май не съм му преценил добре размерите…” Разбира се, ако разполагате вече с монолитен бетонен гараж, вероятно ще ви бъде трудно да го промените. Тази статия е от полза по-скоро за тези автолюбители, които тепърва ще купуват или строят гараж, или все пак имат възможност да разширят вече съществуващ.

Ясно е, че е от изключително значение да изберем (построим) гараж с подходящи размери. Е, след като няма утвърдени стандарти, имаме пълна свобода на действие. Но трябва да подходим рационално, да намерим, така да се каже, “златното сечение”. Гаражът трябва да бъде просторен, но не и прекалено – няма смисъл да се правят излишни разходи. И така, веднага ще ви разочаровам – няма универсална формула за размерите на вашият бъдещ гараж. Те зависят от три основни фактора – големината на автомобила (също така – дали е един, два или повече), от мястото, с което разполагате и (естествено) – от средствата. По-голям гараж – по-големи разходи за неговото построяване. Накратко, правилни ще бъдат размерите, които вие сами ще определите според вашите конкретни нужди. Действително, най-разпространени са гаражите с приблизителни размери 6×3 метра. Това обаче е абсолютно недостатъчно. Необходимият минимум е поне 4 метра ширина, 7 метра дължина и около 3 метра височина (особено ако се оборудвате с автоматична гаражна врата – за нея е необходимо допълнително място в близост до тавана, където се навива или плъзга). Имайте предвид също така, че освен самия автомобил, вътре ще трябва да поберете целият куп джундурии, голяма част от които може и да не са ви особено нужни, но пък ви е жал да изхвърлите.

Като за начало премерете габаритите на автомобила. Преценете, колко допълнително пространство ще ви е необходимо за да отворите вратата и да излезете от колата без да се гърчите и без да се залепвате за стената на гаража. По същия начин ще ви трябва достатъчно място пред и зад автомобила. Стените на гаража неизбежно ще бъдат декорирани с рафтове и секции, запълнени с разни неща от първа, втора и трета необходимост. О, да не забравяме също – летни гуми, зимни гуми, джанти, туби, ски, шейни, велосипеди, разни лайсни и ламели, останали след строителството или ремонта… Общо взето, ако имате такава възможност, осигурете си ширина на гаража поне 5-6 метра. Да, съществен момент – с какви размери трябва да бъде входът на гаража. Тук отново е в сила правилото – колкото по-широко – толкова по-комфортно, но обикновено – 2.5 – 3 метра. Колкото до вида на гаражната врата – изборът е изцяло ваш и отново зависи от много фактори. Сред съвременните решения най-популярни са може би секционните гаражни врати – те са удобни и практични, с атрактивен външен вид. Определено си заслужава да им обърнете внимание. С това приключваме тази статия, дано да ви бъде от полза!

Leave a Reply