Директория за статии – публикувайте статии с линкове безплатно. Директория за статии – Станете автор – публикувайте промоционални или творчески статии.

Извор Момина сълза в Хисаря

06.06.2013 · Posted in Почивки, Хотели

Много са красотите на страната ни, а сред тях изключително причудливо е творението на природата минералните извори. Тръгвайки на почивка из околността на Хисаря ще се спрем конкретно на един от двадесет и двата минерални извора. Става дума за едноименния извор Момина сълза, който се слави с интересна легенда, пренесена от миналото. Богатото му съдържание на радон, много микроелементи сред, които манган, кобалт,цинк, мед и витамини, го нареждат сред най-вкусният от хисарските извори.Водите му се използват с питейна цел и за лечение на различни заболявания, като бъбречно-урологични и заболявания на опорно-двигателния апарат и други. Температурите на извора Момина сълза достига 47 градуса. Това е и една от причините този известен за Хисаря извор да е така посещаван, както и целия курорт. Водата на този извор е слабоминерализирана, не притежава цвят и мирис и има приятен вкус.

Кликнете тук, ако искате да видите повече информация за хотели в Хисаря

За първи път минералните извори в Хисаря са изследвани през далечната 1882 година. Сред проучванията анализ на химичния състав е направен на извор Момина баня. Така се поставя началото на организирано балнеолечение в за цялата страна. В сила влиза и първия Правилник за експлоатация на хисарските ба Като най-голямо доказателство за лечебната сила на хисарската минералната вода се превръща Музея на бъбречните камъни, намиращ се в Специализираната болница за рехабилитация. Там може да се зърне неповторима сбирка, която датира от 1981 година и наброява над 12 000 броя бъбречни камъни, събрани от балнеолечение провеждано в Хисар. Днес могат да се зърнат експонирани само малка част от тях. Там може да се види и най-големият бъбречен камък, с големина и тежест 560 грама. Той е и най-огромния за България.

Наименованието на Момина баня произлиза от старата българска легенда. Тя произлиза от Средновековието и разказва история, в която дъщеря на местния управител обичала да се къпе в извора зад крепостните стени. Един път града бил нападнат от врагове, при което вратите на града останали затворени. Болярската щерка и приятелките ѝ останали покрай извора. Там решили да се удавят в топлите води на извора, вместо да останат в плен на нападателите.

Поверието разказва, че всяка нощ се чува плискането на момите във водата и те излизали около извора.

Leave a Reply