Директория за статии – публикувайте статии с линкове безплатно. Директория за статии – Станете автор – публикувайте промоционални или творчески статии.

История на Кървавото кладенче и Рибарица

За всички почитатели на историческите местности, които носят духа на българското минало, пренасят истории, които карат дъха ни да спира, кожата да настръхва и сърцето да бие учестено, сега ще разкажем историята на местност Костина, разположена в близост до село Рибарица.

Някога много отдавна на 15 май 1876 година по тези земи, бил предаден и убит Георги Бенковски, един от водачите на Априлското въстание. Можете да посетите основните забележителности както и да отседнете в различни обекти за почивка в Рибарица

Според приказките, легендите и останали писани разкрития говедар, на име Въльо Стоилов повежда Георги Бенковски и тримата му спътници, сред, които Захари Стоянов, Стефо Далматинеца, отец Кирил  към река Костина.

В това време турците били замислили коварен план, в който Въльо, трябвало да преведе групата през специално построен за целта мост. Легендата, войвода Георги Бенковски е застрелян на място, за отец Кирил е известно, че е ранен и заловен. За Захари Стоянов се говори, че скача в реката и течението го отнася, така се спасява.

Главата на Георги Бенковски е отрязана и бива измита в близкото кладенче, което днес в памет на ужасното клане носи името Кървавото кладенче. Историята на събитието разказва още как главата на войводата е разнасяна през Орхание, днешен Ботевград, за да достигне София, където е окачена за поругание. След това един свещеник я сваля и я погребва, а тялото е укрито от баба Удреница и положено в тетевенската църква “Всех Светих”.

Кървавото кладенче се намира на три километра от главния път за Рибарица и по протежение на река Костина.

Историята на местност Рибарица е прочута с коварната съдба, която спохожда Бенковски. Десет години след смъртта на легендата, предателя му Въльо, сам изработва дървен кръст и обозначава лобното място на Бенковски.

Върху буково дърво до това паметно място Захари Стоянов, който бил сподвижник на Георги Бенковски прави кръст с инициалите “Г. Б.”, които издълбава върху самата повърхност. Дървото е бук и е отсечено през 1950 година по време на преустройване на паметника на Бенковски.

Всяка година на 25-то число от месец май в местност Костина край Рибарица се провеждат тържества в чест и памет на загиналите. Актьорки състав пресъздава събитията, разиграва събития, създадени малко преди смъртта на Георги Бенковски.

Всеки един паметник, паметно място или провежданите тържества на 25 май, могат да се зърнат от посетителите на курорта, туристите и дори случайните минувачи, чийто път прекосява Рибарица.

 

Leave a Reply