Директория за статии – публикувайте статии с линкове безплатно. Директория за статии – Станете автор – публикувайте промоционални или творчески статии.

Хотели и летища

04.06.2013 · Posted in Хотели

ХотелиВ днешно време хората са по-мобилни от всякога. Марките, които наистина държат на себе си, се съобразяват с този факт и правят всичко възможно, за да се впишат в съвременната толкова динамична ситуация.

Шарлен Руук споделя в една своя статия, че същото важи с по-малка сила и за марките хотели. Истински добрите от тях на драго сърце отиват отвъд общоприетите рамки на гостоприемния бизнес и стигат чак до летища, ресторанти и дори круизни кораби.

Партньорството на различни видове бизнеси всъщност води до едно обслужване изцяло обърнато към клиента. Непрекъснатостта на веригата не само прави преживяването по-добро, но и премахва възможността то да бъде осуетено от неправилна логистика. Партньорството и съдействието между хотели, летища, наземен транспорт и всякакви други агенти по веригата на туристическия бизнес е част от бъдещето и вече е факт за някои определени марки.

Подобни партньорства са в основата на едни от най-добрите и запомнящи се туристически услуги по света. В най-добрия им вид това са например хотели, които създават свои собствени чакални в различни части по света, предлагат свой собствен транспорт от летището до територията си или пък изцяло са обвързани със съответните полети на клиента.

Примерът на Хилтън

Да вземем за пример Хилтън. Известната по цял свят верига хотели обслужва три различни услуги под един и същи бранд – залата за пристигащи на терминала на Trans Maldivian Airlines, специален превоз от MLE на Малдивите, както и плажна къща там. Представете си само – всичко това с една резервация. Единственото, което се иска от вас е просто да отпътувате за Малдивите, оттам нататък поема Хилтън.

Но дори и да нямате резервация точно за Хилтън, макар тяхната чакалня на летището да е допълнение към хотелска стая, хората, които не са гости на хотела, също могат да се възползват от малко повече комфорт. Струва 80 долара и е отлично решение за хора с по-късни полети, при които късния чекаут от хотела не е възможен. Подобно решение може също да ви спести и вечерята в самолета, като я замени с нещо в пъти по-стилно и вкусно.

(Източник на информация: hotelskarezervacia.com)

Leave a Reply