Директория за статии – публикувайте статии с линкове безплатно. Директория за статии – Станете автор – публикувайте промоционални или творчески статии.

Успешният дизайн на летища

03.22.2013 · Posted in Туризъм

летищаОт известно време летищните управи по света вече знаят, че успешният дизайн на такива пространства се крие и в умението да бъде създадено едно уникално пространство, което се различава от другите с портфолиото на магазините, които предлага, с местата за хранене, както и с услугите си.

Несъмнено така търсената уникалност се постига чрез разработване на иновативни концепции, които задължително трябва да бъдат подсилени с местен привкус. По този начин безличността на летището изчезва и на нейно място се появяват глобални брандове, които обаче са съобразили продуктите си с местните условия и обичаи.

Да живее свързаността

Интересно е как пространствата на летищата, в отговор на непрестанно променящия си живот и бит на все по-глобализираните общности от хора, добавят точно обратното на глобализацията – смесица от култури, традиционни символи, неща, характерни само за определена географска ширина. И в това няма нищо чудно, защото загубени в унифициращия се свят, хората все повече имат нужда да се върнат към нещо уникално, оригинално и устояло на всеобщата унификация.

Именно летищата са тези, които могат да бъдат наречени съединителната тъкан между пасажерите и културното наследство на местата, в които се намират. Те могат да са пространствата, които участват в създаването на една нова култура, в която всички части са равностойно интересни.

Да вземем за пример летището в Хелзинки. С един свой проект те успяха да създадат обмен на употребявани книги. Колкото и дребен жест да изглежда това, събитието всъщност е създаване на една микрообщност, в която разнообразие от индивиди допринася за случването на нещо общо.

Безспорно, създавайки своята автентична идентичност, постепенно летищните пространства, заемат ролята на своеобразни културни средища в най-общ смисъл, а не просто на място, където различни полети пристигат и отлитат.

Получава се нещо, което заслужава внимание. Освен огромни пространства, които поемат милионни потоци от пътници, летищата с времето стават и места, където по много интересен начин се смесват технологии, култури, работни пространства, места за отдих и други. Именно тези неща са и в основата на рецептата за успешен дизайн на летища.

Източник: BiletiBileti.net

Leave a Reply