Директория за статии – публикувайте статии с линкове безплатно. Директория за статии – Станете автор – публикувайте промоционални или творчески статии.

Познати и непознати видове хлебарки – III част

03.12.2013 · Posted in Други

Хлебарката е позната и като водна буболечка и палмена буболечка. В света има около 4000 вида хлебарки. До тук разгледахме срещаните у нас 4 вида хлебарки – немска хлебарка, ориенталска хлебарка, американска хлебарка и кафяво-ивичеста хлебарка. Други споменати до сега видове са Туркенстанска хлебарка, Мадагаскарска съскаща хлебарка, Австралийската хлебарка и други (за тях четете в предишните статии). На следващите редове ще ви запознаем с други непознати у нас видове.

Оказва се, че хлебарката е доста интересно и разновидно насекомо и затова в няколко поредни статии разглеждаме някои видове хлебарки.

Видът Death Head Cockroach носи името си от шарката на гърба си, която прилича на череп. Има два подвида хлебарки, които се числят към този “главен” вид – Blaberus craniifer и Дисковидната хлебарка. И двата вида не са добри летци. Първата се смята за истинската Death Head Cockroach. Тя има смолисточерни крила. Те излъчват силна миризма, за да се защитават от хищници. Шарките на Дисковидната хлебарка са много по-сложни и нямат черни крила. Размерите на “черепната” хлебарка дотигат до 7см и повече. Мъжките и женските изглеждат подобно, но женските имат объл корем. Малките хлебарки изглеждат различно, докато дотигнат зряла възраст, това става за около 6 месеца. Те са тъмно червено-кафяви и нямат крила докато не порастнат. Женските ноят капсули с по около 34 яйца, но не се размножават бързо. Грижите за тях са като за Мадагаскарската съскаща хлебарка – ядът плодове и зеленчуци, напоена кучешка храна и корнфлекс. Водата им се слага в чинийка с памук, за да се избегне удавяне на някоя хлебарка. Тези хлебарки не се катерят и няма да избягат от терариума си по такъв начин, а чрез подскачания – не могат да летят, но скачат на големи разстояния. Обичат да се заравят и затова е хубаво да имат сложени коркови кори или гниещи пръчки.

Дървесната флоридска хлебарка е черна и прилича на Оринеталската хлебарка. Има къси крила и и този вид изпускат миризлива течнот за защита от хищници, затова е наричана и воняща хлебарка. Рамерите им достигат до около 5см дължина. Възпроизвеждат се само веднъж в годината и не се рещат чето в дома. Ако попаднат на закрито, то могат да се видят в баните или мазето. Оновното им обиталище са корите на дърветата във влажни и топли места.

Азиатската хлебарка е открита в Азия, но вече може да се срещне навсякъде по света. Този вид е всеядно насекомо и се храни с всичко, което намери. Размножават се бързо, особенно през пролетта. Обичат да живеят предимно на открито на сенчести и влажни места. Понякога могат да попаднат и на закрито и са носители на много зарази. Най-активни са по здрач и могат да летят на дълги разстояния към източници на светлина. По вид са подобни на Германската хлебарка, светлокафяви са и имат две успоредни линии зад главата си. Дължината им е около 1,5см. Поради бързото им размножаване, трябва да се вземат незабавни мерки за премахването им. Най-добрият вариант е да се обадите на пестконтрол фирма.

Интересен факе е, че смятаните за Хлебарки албиноси всъщност са нимфите на всяка една хлебарка. Когато се раждат, те са бели и сменят епидермиса си с превръщането им във възрастни хлебарки. Тази паднала кожа служи за храна на нимфите и възрастните.

Повечето видове хлебарки имат крила, но не всички са добри летци. Има няколко вида, които могат да летят на къси разстояния и други, които използват крилата си, за да се плъзгат от голяма височина до по-ниски повърхности.

Горската хлебарка и Опушено-кафявата са добри летци. Австралийските хлебарки се намират предимно в Персийския залив и също са умели в летенето. Азиатската хлебарка, която може да бъде срещната в топлите райони като Флорида и наподобява Немската хлебарка, е в състояние да лети. Ярко зелената Кубинска хлебарка също лети много добре.

Американската хлебарка е една от най-големите хлебарки. Двата пола на имат крила, които се използват предимно за плъзгане. Немската и Ориенталската хлебарки не могат да летят, въпреки че мъжките екземпляри са с крила.

Leave a Reply