Директория за статии – публикувайте статии с линкове безплатно. Директория за статии – Станете автор – публикувайте промоционални или творчески статии.

Познати и непознати видове хлебарки – II част

03.09.2013 · Posted in Други

Хлебарката е позната и като водна буболечка и палмена буболечка. В света има около 4000 вида хлебарки. В България се срещат само 4 вида хлебарки – немска хлебарка, ориенталска хлебарка, американска хлебарка и кафяво-ивичеста хлебарка. Тези видове и екзотичната Мадагаскарска съскаща хлебарка разгледахме в първата част на тази статия. По-долу ще споменем други видове по-обикновени и по-екзотични хлебарки.

Австралийската хлебарка (Periplaneta Australasiae) е много разпространена по света. Среща се предимно в оранжериите, тъй като обича топъл климат. Развива се и се размножава най-добре при температури от 30 – 36 градуса. Може да дотигне дължина до 3,2 см. Развиването на яйцата става за 40 дни и женската може да възпроизведе около 200 яйца годишно.

Periplaneta Fuliginosa е също топлолюбива хлебарка и не се среща в България. Дължината й е близка до тази на австарлийската хлебарка – 3,5см. Периодът за развиване на новоизлюпените хлебарки е до 74 дни, но женската може да излюпи поколение от 300 хлебарки годишно. Най-добре се развиват в температури между 30-33 градуса и предпочитат топъл и влажен климат. Най-често проникват в сградата от близкия парк или градина. Съответно се срещат много често в градински постройки.

Опушено-кафявата хлебарка (Periplaneta fuliginosa) е подобна на немската хлебарка. Те са с кафеникаво черен до махагонов цвят. Ранните нимфи на този вид хлебарки имат бяла ивица на гърба и по това се разпознават различните възрасти. Размерът им достига до около 5см. Оотеките им (яйчните капсули) съдържат около 17-20 яйца. С едно оплождане женската хлебарка отделя не една капсула. Развитието на излюпената хлебарка до възрастна е 600дни, а самата хлебарка може да живее от 6 месеца до 1 година в идеални условия. Те ядът почти всичко. Обичат влажни и тъмни места с лоша вентилация. Предпочитат да живеят в оранжерии, разсадници и градини.

Оказва се, че хлебарката е доста интересно и разновидно насекомо и затова в няколко поредни статии разглеждаме някои видове хлебарки.

Туркенстанска хлебарка (Blatta lateralis) често се бърка с оринеталската хлебарка и с американската хлебарка. Женските приличат на ориенталската, но се различават по това, че имат кремави петна по краищата зад главата и около късите им, заоблени крила. Мъжките се бъркат с американската хлебарка, но са по-дребни и имат жълтеникави крила. Нимфите им са на половина черни, на половина червени. От скоро този вид хлебарки се срещат в Калифорния. Като оринеталската хлебарка и тази има по 16 яйца във всяка капсула и имат същият инкубационен период на развитие от около 130-300 дни. Може да се срещне във водомерите, в пукнатини между блокове излят бетон, компостни купчини и саксийни растения. Могат да бъдат открити и в канализационната система.

Полската хлебарка (Blattella vaga) прилича на немската хлебарка и имат черна ивица между очите. Предпочита външната среда. Тя се размножава в купчините паднали листа и в недрата на растенията. Те влизат вътре, ако навън е сухо и топло. Женските носят яйцата докато стане време да се излюпят и всяка капсула съдържа 30-40 малки. Развитието от нимфа ди възрастна хлебарка става за 3 месеца.

Пенсилванската дървесна хлебарка се бърка с ориенталската хлебарка. Възрастната мъжка е около 3см, а женската е на половина на нея. Те са кафяви с по-светли ивици зад главата и с криле, като на мъжките хлебарки те са по-дълги и са добри летци. Срещат се в изгнили трупи и дънери и под обелена кора на дърветата. Могат да се пренесат в закрити пространства чрез дърва за горене или когато са в дърво в близост и сами влязат вътре. Хубавото е, че не се възпроизвеждат в постройки, където няма дърво. Може да се отървете от тях като просто ги изхвърлите, а ако са се промъкнали повече – би било добре да напръскате с препарати.

Хлебарката суринам е вредител по растенията и не се среща в домовете. Мъжките индивиди да около 3см дължина и имат блестящи глави – черни или кафяви и тъмни крила. Срещат се във влажните тропически райони и се крият в ъглите и под предмети. Този вид хлебарки могат да се размножават чрез партеногенеза – женската може да се оплоди без мъжка хлебарка. Носят в себе си яйцата до последно, излюпват се около 24 малки от общо 42 яйца.

Пясъчната хлебарка не живее на закрито и не се развива в такива пространства. Въпреки това, ако попадне в дома, е много трудно да се отървете от нея и задължително трябва да е обърнете към специалисти. Тази хлебарка обича да се заравя в пясъка или почвата и да е на тъмно. Ядат корените на пустинните храсти и чрез тях си набавят и вода. Тези хлебарки са черни, с овална форма и безкрили. Често мъжките са мръсно-кафяви.

Зелената хлебарка, позната и като Кубинска хлебарка се среща в тропичните райони. Те са добри летци и могат да летят на дълги разстояния, за да си набавят храна. Дължината им достига до около 2,5 см. Както се подсказва от името им, те са зелени на цвят. Но малките хлебарки са тъмни преди да достигнат зряла възраст. Те са външни насекоми и може да влязат в дома по случайност през отворени врати и прозорци. Хранят се с органични сладки храни – плодове и дори сода, ако попаднат на разлято петно.

За други интересни видове ще прочетете в следващата статия.

Leave a Reply