Директория за статии – публикувайте статии с линкове безплатно. Директория за статии – Станете автор – публикувайте промоционални или творчески статии.

Газов инжекцион или метанов инжекцион?

03.22.2013 · Posted in Автомобили

Замисляли сте се колко от колите, които виждате по улиците всеки ден се придвижват благодарение на горивото бензин? А колко от тях са наистина икономични? В България към настоящия момент има близо 4 милиона превозни средства и около 70% от тези автомобили са бензинови.

Ако и Вие сте не до там горд притежател на бензинов автомобил, навярно Ви се иска да намерите начин да намалите разходите за гориво, породени от високите цени на бензина. Има два варианта, по които можете да го направите, като и двата включват монтирането на допълнителна горивна уредба. В единия случай се монтира газова уредба, а в другия метанова уредба.

Бензиновите автомобили се подразделят на карбураторни и инжекционни и според тази подялба газовите и метановите уредби се делят на обикновени, или още познати като конвенционални, и инжекциони. Тъй като към настоящия момент в страната са налични много повече коли използващи инжекционна технология, смятам, че ще е по-добре да се обърне по-задълбочено внимание именно към горивни уредби тип инжекциони.

Газовият инжекцион е тип газова уредба, работеща с така наречения автогаз. Той се получава като допълнителен продукт при рафинирането на суровия петрол. Автогаз може да бъде заредена от всяка бензиностанция на познатите ни големи марки, както и по-малки отделни частни газ станции. Газовият инжекцион има множество предимства пред бензиновата горивна уредба. Цената за монтиране на тази допълнителна уредба варира, като максималните и стойности достигат до 1500 лв. Тази инвестиция се възвръща много по-бързо, отколкото предполагате. Това се дължи основно на ниската цена на този вид гориво – почти два пъти по ниска цена в сравнение с бензина. Резервоарът на газовия инжекцион е много по-безопасен отколкото оригиналният бензинов резервоар на бензиновия автомобил. Поддръжката по двигателя на превозното средство значително намалява, тъй като са необходима само смяна на 2 филтъра и то на определни километри. Автогазът има по-чисто изгаряне в сравнение с бензина, поради по-високото октаново число на на газта. Това допринася за изхвърлянето на по-малко вредни вещества в околната среда.

Метановият инжекцион е тип метанова уредба или също така друг вид газова уредба. Метанът представлява природна газ, която не е зависима от добиването на петрол. Горивото метан към настоящия момент е най-евтиното за страната. Метан може да се зареди на метанови станции, които са разположени в по-големите градове. За съжаление в големите бензиностанции не са налични колонки за метан. Цените за монтиране на метанов инжекцион са близки до тези на газовия инжекцион, което прави метановия инжекцион още по-ефективен и от газовия инжекцион. Метанът притежава по-чисто изгаряне. Също така с един пълен резервоар могат да бъдат пропътувани повече километри. Времето за смяна на маслото и масления филтър при положение, че има инсталиран метанов инжекцион, се увеличава. Тъй като в състава на горивото метан не влизат сяра и олово, животът на катализатора и ламда помпата се увеличават.

Ако сте решили да намалите разходите си за гориво има две основни направления, за да го постигнете – необходимо е да монтирате или газов инжекцион, или метанов инжекцион. Потърсете повече информация, допитайте се до професионалистите в този бранш и преценете коя от двете алтернативи е по-добра за Вашия конкреен случай.

Leave a Reply