Директория за статии – публикувайте статии с линкове безплатно. Директория за статии – Станете автор – публикувайте промоционални или творчески статии.

Методи на заваряване

02.24.2013 · Posted in Други

Има две основни групи методи на заваряване, които вероятно са известни на работещите в тази сфера. Това са заваряване чрез стопяване и без стопяване. При втория случай винаги се прилага силово действие върху детайлите, които се заваряват.

В първия случай пък винаги се използва източник на топлина, като от него най-вече зависят особеностите на дадения метод. Най-характерни тук са електродъговите методи, при които заваряваните краища се нагряват от електрическа заваръчна дъга. Електросъпротивителното заваряване също е голяма група от методи, която е широко популярна на голяма част от аудиторията.

Ръчното електродъгово заваряване е метод, чрез който се заваряват метални материали. Използва се енергия от електрическа дъга, а дъгата гори между обмазан електкрод и с форма на пръчка и самото заварявано изделие. Този метод се реализира ръчно и е лесен за повечето от мъжете. Измежду многото видове заварявания много известно е и гравитационното. Методът с лежащ електрод също заслужава определено внимание, тъй като типът на смазката е от особено важно значение. Тя може да бъде както базична и кисела, така също и целуозна. Голямото предимство на този метод се крие в приложението в различни условия – включително на открито.

Методът МИГ МАГ заваряване, протича  с топящ се електрод в защитна газова среда. В този случай дъгата гори между топящия се електроден тел и самото изделие. С помощта на защитен газ се изолира вредното въздействие на атмосферата от дагата и заваръчната вана. По принцип се използват плътни телове, но понякога се прибягва и до тръбни. Това става например при ниско – легирани и хром – никелови стомани. Прии взаимодействие на защитния газ с основния метал пък методът е МАГ. И двата типа са много разпространени, а и за тях има достатъчно написана информация в онлайн пространството.

Заваръчните процеси са ежедневие на голям брой работници по целия свят. Познанията в тази област могат да са само от полза, затова е препоръчително да се запознаете с тях. Ако сте достатъчно добър и покажете забележителни качества, може лесно и бързо да си намерите добре платена работа.

Leave a Reply