Директория за статии – публикувайте статии с линкове безплатно. Директория за статии – Станете автор – публикувайте промоционални или творчески статии.

Исторически факти за счетоводството

10.08.2012 · Posted in Данъци

В записките си, събрани през 1979 г., професор Линда Плънкет, която е преподавала в Колежа на Чарлстън, Южна Калифорния, определя счетоводството като "най-старата професия", тъй като праисторически семейства трябвало да се отчитат своите храна и дрехи, за да се изправят пред студените сезони. По-късно, когато човек започва да търгува, е създадена концепцията за стойността и се развива парична система. Доказателства за счетоводните записи могат да бъдат намерени във Вавилонската империя (4500 г. пр. Хр.), Фараони "Египет и в Кодекса на Хамураби (2250 г. пр. Хр.). В крайна сметка, с появата на данъчното облагане, водене на документация става необходимост за правителствата, за да могат да поддържат социалните поръчки.

Италианския Ренесанс изтласка художествените постижения на човека до нови висоти. По това време, Венеция е бизнес люлката на Европа, и именно тук сред търговците двустранно счетоводство е възникнало и е започнало да се практикува. През този период Фра Лука Пачоли пише книгата “Summa”, която обяснява воденето на счетоводство и двустранно счетоводно записване, и е единствената книга, публикувана през онова време, която ще се превърне в “учебник” по счетоводство за следващите 500 години.

Фра Лука Пачоли е роден през 1445 в Сансеполкро, Тоскана. Той е бил математик и приятел на Леонардо да Винчи. Той пише и преподава в много области, включително математика, теология, архитектура, игри, военната стратегия и търговия. През 1494, Пачоли публикува известната си книга "Summa de Arithmetica, Geometria, Proportioni et Proportionalita" (събраните знания по аритметика, геометрия, пропорции и пропорционалност ). Една част от тази книга е посветена за описването на двустранното счетоводно записване. “Summa” е една от първите книги, публикувани на пресата на Гутенберг, моментално се превърнала в успех и е била преведена на немски, руски, холандски и английски език. Пачоли не е измислил счетоводството, а е описал в своята книга методите, използвани от търговците, за счетоводно отчитане. Книгата “Summa” направи Пачоли знаменитост и застрахова мястото му в историята, като “Бащата на счетоводството.”

Полезни знания по счетоводство може да получите от набиращият голяма популярност сайт за онлайн видео семинари по счетоводство – accounting-seminars.com. Всяка седмица там излизат по 3 нови семинара по теми засягащи практическото счетоводство, данъцуте, корпоративните финанси и трудово-правни и осигурителни казуси.

Leave a Reply