Директория за статии – публикувайте статии с линкове безплатно. Директория за статии – Станете автор – публикувайте промоционални или творчески статии.

Съставни елементи и приложение на соларните помпи за вода

Има доста райони, които са отдалечени от източниците на електроенергия и при тях е много трудно да се осъществи едно снабдяване с вода, без да може да се включи помпа. На много места в България въобще няма изградена водопреносна мрежа, което води до много трудности за хората, които живеят там. Ако пък се направи опит да се снабдят с електричество и вода тези райони, това ще излезе много скъпо, а ако държавата инвестира в един такъв проект, няма да има възвръщаемост. За това тези райони са забравени от всички, но какво да правят хората, които живеят там, как да работят земеделските производители? На помощ идват така наречените, соларни помпи за вода на Крейн ООД.

Ако и вие живеете на такова място, което е далеч от водопреносни и електропреносни мрежи, соларните помпи за вода ще ви бъдат много полезни. Тези помпи могат да се използват и за планински райони, за земеделски площи и всякакви места, до които достига трудно вода, могат да послужат за домакински нужди или за поливане на градини. Разликата, която ги прави различни от електрическите е начинът им на захранване, те работят със слънчева енергия, което ги прави независими и самостоятелни.

От какви елементи са съставени соларните помпи за вода и на какъв принцип работят?

Чрез фотоволтаичен панел, тези помпи работят със слънчева енергия, която се превръща в електрическа. Фотоволтаичният панел е най важният елемент при тези помпи, той е изграден от фотоволтаични клетки, които са свързани помежду си и са изработени от различни полупроводникови материали, като най-често се правят от кристален силиций, който успява да оползотвори възможно най-ефективно целия видим спектър на слънчевата енергия, както и голяма част от инфрачервения спектър на слънцето. Следващият по важност елемент за една соларна помпа са двигателите, които изпомпват водата. Те могат да бъдат два вида – колекторни и безколекторни, вторият вид е по-препоръчителен и се използва повече. Още един елемент, който е с не по-малка важност – усилвателя на линеен ток, той се грижи за преобразуването на слънчевата енергия в такава, която е съвместима с помпите. Именно този усилвател гарантира добрата работа на помпата и нейната ефективност, чрез него се предотвратяват рискове от блокаж на системата, когато няма достатъчно слънчева светлина.

Ако се интересувате от соларните помпи и ви трябва повече информация за тях, посетете сайта фрима Крейн ООД, в който ще откриете много голямо разнообразие от различни модели соларни помпи за вода. Това е все още нов метод за добив на вода, който постепенно набира скорост. Ако се чудите каква помпа ще ви трябва и с каква мощност на фотоволтаичния панел трябва да разполага тя, имайте предвид, че мощността зависи от напора и дебита, който трябва да бъде поддържан от дадената помпа. Колко ефективно ще работи тя, зависи от наклона на фотоволтаичния панел, като ефективността може да се подобри много, чрез специален механизъм, който да следи слънцето и да върти панела към него през деня. Попитайте специалистите от Крейн ООД, те ще ви отговорят и ще ви помогнат с избора на помпа. Монтажът на едно такова съоръжение не е лесен, за това е най-добре да се доверите на хората, които се занимават с това.

Leave a Reply