Директория за статии – публикувайте статии с линкове безплатно. Директория за статии – Станете автор – публикувайте промоционални или творчески статии.

Характерни признаци за появата на морбили

08.31.2012 · Posted in Здраве

Морбили е заболяване, причинено от респираторен вирус, който предизвиква образуването на червени петна по тялото. В допълнение към петната, симптомите включват висока температура, хрема и кашлица. Морбили е детска болест и много рядко се среща при възрастни пациенти.

Според специалистите на здравен портал „Фрамар”, морбили се характеризира със симптоми, които се развиват в рамките на 10-12 дни след контакт с вируса. Първите признаци обикновено са треска, възпалено гърло, кашлица и хрема. Обривът се развива след няколко дни и обикновено е съпроводен с висока температура. Вирусът се разпространява най-често чрез контакт с капчици респираторни секрети, които се носят във въздуха.

Въпреки, че повечето случаи на морбили не водят до усложнения, може да се стигне до развитие на енцефалит. Ето защо при най-малкото съмнение за това състояние, трябва да се свържете със спешна помощ, за вземане на адекватни мерки. Симптомите на енцефалит включват конвулсии или гърчове, сънливост, припадъци или повръщане.

Симптоми на морбили

Ранните симптоми на дребна шарка, започват с треска, възпалено гърло, кашлица, възпаление на очите и хрема. Друг характерен признак на морбили е известен като петна Коплик, които представляват малки бели зони, разположени в устната кухина.

Причини за поява на морбили

Дребна шарка е причинена от парамиксовирус, който инфектира лигавицата на гърлото и носа. Заболяването се разпространява по въздушно капков път или чрез физически контакт с предмети докосвани от болен човек.

Лечение на морбили

Въпреки, че не съществува конкретно лечение, съществуват медикаменти за контролиране на болката и намаляване на температурата. Антибиотици могат да се предписват, ако се появи вторична бактериална инфекция, като пневмония или инфекция на ушите. Пациенти с морбили, трябва да бъдат изолирани от останалите хора, за да се избегне излагането и предаването на вируса.

Leave a Reply