Директория за статии – публикувайте статии с линкове безплатно. Директория за статии – Станете автор – публикувайте промоционални или творчески статии.

Ръководство за създаване на меню при системно самосмилане на панкреаса

08.23.2012 · Posted in Здраве

Възпалението, в резултат от самосмилане на панкреаса има две последици: жлезата губи способността си да произвежда храносмилателни ензими (състоянието се нарича „екзокринна недостатъчност“) или има намален синтез на инсулин (ендокринна недостатъчност). И в двата случая, проблемите с панкреаса оказват негативно въздействие върху нормалното функциониране на тялото. Навременната терапевтична интервенция е задължителна, за да се избегнат усложненията от този здравословен проблем. Специалистите по самодиструкция на задстомашната жлеза от „Фрамар“ препоръчват, наред с лечението да се започне и подходящата диета.

Ограничете приема на мазнини

Правилото гласи, че мазнините трябва да бъдат под 30 % от общите калории. Останалите калории трябва да се набавят от други хранителни източници, а именно протеини и въглехидрати.

Добавете богати на протеини храни

Въпреки, че намаляват производството на ензими, те причиняват съвсем леко натоварване на панкреаса. Включването на храни, богати на протеини и въглехидрати ще осигури необходимата енергия на тялото. Също така е добре да се ориентирате към източниците на антиоксиданти, тъй като те спомагат за борбата срещу възпалителните реакции.

Включете растителните храни

Храните на растителна основа са бедни на мазнини и са изключително подходящи за диетата при автодиструкция на панкреаса.

Намалете приема на пикантни храни

Те могат да стимулират възпалението на панкреаса, а целта на диетата е точно обратната.

Добре е да стоите настрана от храни, като сирене, масло, десерти и тези, които увеличават производството на газове.

Leave a Reply