Директория за статии – публикувайте статии с линкове безплатно. Директория за статии – Станете автор – публикувайте промоционални или творчески статии.

Какво представлява търговията с Договори за разлика (CFD)?

07.17.2012 · Posted in Бизнес

Договорите за разлика дават възможност на инвеститорите да търгуват с акции, фючърси, индекси и стоки. ДЗР или CFD на английски е продукт, който дава възможност за печалба от движението в цената на акции и индекси, без да е необходимо те да бъдат купени или продадени. С други думи – ако участваме в търговия с акции, като имаме закупен договор за разлика на компания X не ставаме собственици на определен брой акции, а добиваме правото да печелим от разликата между цената на която сме я купили и съответната цена, на която сме я продали. Договорите за разлика се основават на марджин търговията, или търговията на база гаранционна сума, която е 15% от стойността на индекса.

CFD за първи път се появява в Лондон през 1990 във вид на дялови капитали, търгуващи се на маржин. В началото те са използвани от хедж фондовете и от институционалните търговци. По-късно те се представят и на търговците на дребно, като се популяризират от редица на брой компании в Обединеното кралство, които се занимавали с търговия на финансови деривати. Smith New Court имали клиенти, които търсели начин за къси продажби с висок ливъридж, за да могат да заемат позиции с по-големи залози. Технологичният бум осигурил на пазара волатилни акции, които прилягали перфектно на Договорите за разлика.

Leave a Reply