Директория за статии – публикувайте статии с линкове безплатно. Директория за статии – Станете автор – публикувайте промоционални или творчески статии.

Какво да правим след ухапване от пчели, оси или стършели?

07.22.2012 · Posted in Здраве

През пролетта и лятото повечето хора обичат да прекарват свободното си време навън, сред природата. Там обаче, наред с приятните емоции има и доста опасности. Не са редки случаите на нападения от хапещи и жилещи насекоми, като болката за пострадалият е доста силна и неприятна.

При ужилване от пчела, тя оставя жилото си в кожата ви, като след това умира. Осите и стършелите обаче, не губят жилата си, като могат да ви нанесат няколко ужилвания, а също така и ухапванията от тях са страшно болезнени. След преживяна атака от тези агресивни нападатели, може да се получи сериозна реакция при хората, които са алергични към тях. Дори хора, които се занимават с отглеждане на пчели, при многократни ужилвания от тях, са стигали до болницата и то с опасност за живота. Отровата на пчелите, в големи количества може да причини хипотония (ниско кръвно налягане).

Какво да направим след ужилване?

Ако не получите алергична реакция, просто отстранете жилото, почистете със спирт мястото, поставете лед и приемете перорално антихистамин за сърбежа и ибупрофен или парацетамол за облекчаване на болката. Ако получите тежък анафилактичен шок, легнете и внимателно извадете жилото. В случай, че разполагате с Епинефрин, използвайте го. В противен случай звъннете веднага на бърза помощ (телефон 112).

Leave a Reply