Директория за статии – публикувайте статии с линкове безплатно. Директория за статии – Станете автор – публикувайте промоционални или творчески статии.

Гранитогрес

07.25.2012 · Posted in Строителство, Услуги

Когато говорим за керамика, то в съвременното строителство най-използваният тип плочки са тези, които са от типа гранитогрес. Основната му употреба е за облицоване на балкони, фасади и общи части. Много архитекти предпочитат този материал заради неговите добри абсорбационни характеристики. Той има способността да поглъща наистина съвсем малко влага, чак граничещо с нулата. Друго положително качество на тази материал е неговата здравина и неподатливост на износване. Тези негови характеристики го правят предпочитан да се използва на места,  където има засилен трафик на хора.

 

На какво се дължи тази негова здравина? Причината може да се намери в технологията му на производство. По принцип всички плочки, които са керамични, преминават през термична обработка. При материалът гранитогрес обаче, за разлика от традиционните методи, преди тази обработка той се пресова под изключително високо налягане.

 

Защо се налага това пресоване? При тази манипулация на материала от самите плочки се избутва всякаква възможна влага, след което плочките от гранитогрес могат да преминат през своята термична обработка. По този начин влагата се премахва изцяло. В следствие на тези два етапа на обработка, плочките от гранитогрес са изключително плътни.

 

Плочките от гранитогрес имат и други разлики с останалите плочки. Например, че те са произведени и от други, не само естествени материали. Здравината им се дължи на това, че в тях има примес от смола, пясък, глина и други суровини. Така материалът гранитогрес получава една хомогенна структура, която е изключително плътна, и в същото време твърда. Затова и употребата му е на места, където има сериозен трафик на хора, и този вид плочки могат да издържат тази ежедневна тежест.

 

Материалът гранитогрес е подходящ за използване на външни настилки, тъй като плочките не се поддават на атмосферни условия – те не се напукват или надигат в следствие на високите температури, тъй като не се влияят от тях.

 

Единственият проблем, който може да възникне с плочките, изработени от гранитогрес е свързан с рязането им. Но и тук има решение – просто трябва да се използва единствено диамантен диск, който може да разреже тяхната твърда структура.

 

Leave a Reply