Директория за статии – публикувайте статии с линкове безплатно. Директория за статии – Станете автор – публикувайте промоционални или творчески статии.

Кратка информация за видовете диабет

06.04.2012 · Posted in Здраве

Диабетът е състояние, което се характеризира с необичайно високи нива на захар в кръвта. Инсулина е хормон, произвеждан от панкреаса, който изпълнява функцията да намалява нивата на кръвна захар. Ако функциите на панкреаса са нарушени, организма започва да развива диабет.

Някои от симптомите на диабет включват: чувство на глад, жажда, повишено желание за уриниране и умора. Най-сигурния начин, който ще установи дали има наличие на диабет е тест за кръвна захар.

Диабет тип 1 е по-остра форма на заболяването. Той обикновено се третира със специални диетични ограничения, физически упражнения и инсулинови инжекции. Тази форма на диабет се счита за инсулин зависима болест.

По-тежката форма на диабет е диабет тип 2. Тази форма на болестта се третира с упражнения за загуба на тегло. Ако това не е достатъчно за контролиране на кръвната захар, могат да се използват и перорални лекарства. Диабет тип 2 обикновено засяга възрастни хора. При този вид заболяване панкреаса произвежда нормални нива на инсулин, но организма е резистентен към него.

Гестационен диабет се наблюдава при бременните жени. Обикновено той изчезва след раждането на бебето. Необходимо е обаче да се приложи лечение на майката, за да се стабилизира нивото на кръвната захар, което ще намали вероятността от усложнения за бебето.

Съществува и форма на диабет, който засяга предимно децата. Ако детето показва дори и някои от симптомите на диабет е важно да се консултирате с лекар. Счита се, че над два милиона подрастващи са в предварителен етап на това заболяване. Това се дължи предимно на наднормено тегло. В това състояние, нивата на кръвната захар са високи, но не винаги се счита че има наличие на диабет.

Leave a Reply