Директория за статии – публикувайте статии с линкове безплатно. Директория за статии – Станете автор – публикувайте промоционални или творчески статии.

Инфлацията в еврозната се стабилизира благодарение на петрола

06.16.2012 · Posted in финанси

През май инфлацията в еврозоната достигна до 15-месечно дъно, тъй като ЕЦБ получи възможност да понижи основния си лихвен процент. В последствие държавите членки на еврозоната потребителската инфлация намалява до 2,4% през май, при положение, че през април е била с 0,25% по-висока. Според икономисти, това е ефект от предишния ръст в цените на петрола и повишаването на косвените данъци. Петролът се покачи с 20% заради проблемите с ядрената програма на Иран. От ЕЦБ очакват инфлацията да продължава да се забавя.

 

Еврото поскъпна след новините, че ЕЦБ ще приложи антикризисни механизми, за да се справи Испания с финансовите си затруднения. Еврото се насочи към 1,26 спрямо USD. Тази промяна във валутни котировки отдалечи двойката от дъното от 1,2288. Докато все още се търсят начини за спасяване на испанската икономика много от търговците покриват късите си еврови позиции. В същото време вървят спекулации, че централните банки подготвят планове за стимулиране на местните икономики, за да задържат риска от глобална икономическа нестабилност на ниски нива. Върху валутните котировки ще окажат влияние и предстоящите избори в Гърция, както и срещата на Г-20 в Мексико. Все пак има съмнения, че централните банки ще успеят да действат координирано, тъй като според анализатори е нужно да се приеме паневропейска схема за гарантиране на депозитите.

Leave a Reply