Директория за статии – публикувайте статии с линкове безплатно. Директория за статии – Станете автор – публикувайте промоционални или творчески статии.

Има ли реална полза от масажа за нашето здраве?

06.28.2012 · Posted in Здраве

масаж и здраве

От мускулните болки до сериозни здравословни проблеми като високо кръвно налягане и депресии, масажа предлага редица доказани ползи за нашето здраве.

Всеки, който е ползвал услугите на масажист, знае какво страхотно чувство се получава. Сега обаче няма да говорим за удоволствието от масажа, а ще се концентрираме изцяло върху неговите ползи за здравето. Преди време се смяташе, че намаляването на болката в следствие на масажа е психосоматично, но последните научни изследвания показват друго. При тези изследвания са били разгледани всички емпирични данни от ефекта на масажа при възпаления в следствие на травми до въздействието му върху кръвното налягане.

Болки в мускулите

Мускулната релаксация и облекчаването на болките са сред причините, поради които хората отиват на масаж. Въпреки това, едва наскоро бе открито как точно се получава това облекчение. Масажът намалява възпалителните цитокини в мускулните клетки и насърчава създаването на митохондриите. Тази реакция е много подобна на начина, по който работят голяма част от противовъзпалителните лекарства.

Кръвно налягане

Намаляването на стреса е сред основните причини за нормализиране на кръвното налягане в следствие на масажите. Според проучвания, хората страдащи от хипертония могат да се справят с нея след около 10-15 сеанса.

Депресия

Масажът тук действа на принципа, че човешкото докосване стимулира и изцелява. Има и научно обяснение на този феномен. Чрез масажите тялото се освобождава от окситоцина и така се потискат симптомите на депресията.

Leave a Reply