Директория за статии – публикувайте статии с линкове безплатно. Директория за статии – Станете автор – публикувайте промоционални или творчески статии.

Почистване и подържане на мебелите

05.02.2012 · Posted in Услуги

Почистването на всяка мебел,започваме от задните стени.Измиваме ги с топла  вода,към която прибавяме някакъв препарат,сода или сапун.Изтъркваме ги с твърда четка,измиваме с чиста вода и бършем до подсушаване.

Мебели с естествена,небоядисана повърхност.Такива са някои кухненски мебели и различните полици в банята.Имат неудобството,че се замърсяват много бързо.Същевременно не бива да ги мием твърде често,тъй като влакната на дървото лесно просмукват водата,то набъбва и мебелите се повреждат.Затова при всекидневното и седмично почистване само ги избърсваме със суха кърпа,а ако по тях има някакви петна,премахваме ги с фина шкурка.Дървото изтъркваме винаги по посока на влакната.При голямото почистване обаче трябва да изчистваме тези мебели добре,и то колкото е възможно по-бързо,за да не се напои дървото с вода.След това ги подсушаваме.

Мебели,боядисани с блажна боя.Измиваме ги с гъба,натопена в топла вода,в която е разтворен препарат за пране.Изплакваме ги с чиста вода и хубаво ги подсушаваме.От време на време може да ги мажем с ленено масло и да ги излъскваме с мека кърпа.

Полирани мебели.Предварително ги почистваме от прах и след това ги намазваме със смес от ленено масло и спирт за горене в съотношение 1:1.Изтъркваме с фланелена кърпа.В магазините се продават различни средства за лъскане на мебели,но трябва правилно да ги изберем.Ако полировката е похабена,трябва  да извикаме специалист,който ще я обнови.

Мебели с фурнирна повърхност.Чистим ги много внимателно,за да не повредим фурнира.Първо отстраняваме праха,а после чистим с мека кърпа.След това сгъваме  парче чист плат,намокряме го с денатуриран спирт и търкаме мебела,докато се изпари всичкият спирт и повърхностите лъснат като огледало.Петна от вода отстраняваме,като ги намажем с малко бял восък,разтворен в олио,а после търкаме с мека кърпа.

Мебели,покрити с пластмаса.Почистваме ги от прах,а петната премахваме със спирт за горене.Петна от захар,сироп и др.,изчистваме с обикновена вода.Избърсваме до сухо.

Тапицирани мебели.Праха отстраняваме с прахосмукачка.Замърсените и замазани места се изчистват с препарат.Пяната нанасяме с четка,като търкаме само в една посока.Добре е предварително да изпробваме върху място,което не се забелязва много,за да проверим дали платът не пуска.Твърда четка използваме само за груби мебелни тъкани,а по-фините изчистваме с мека четка.След това избърсваме добре със суха кърпа,за да не се образуват”облаци”.

Плетени мебели-обикновено тръстикови кресла и масички.Най-напред ги изчеткваме добре,след това ги измиваме и изтъркваме с твърда четка,изплакваме ги със студена вода и подсушаваме.Накрая ги намазваме с терпентин,а след като изсъхнат,ги излъскваме.

Почистване Джеронимо

 

Leave a Reply