Директория за статии – публикувайте статии с линкове безплатно. Директория за статии – Станете автор – публикувайте промоционални или творчески статии.

Повишаването на пътническата авиационна такса официално потвърдено

05.29.2012 · Posted in Туризъм

Стотици хиляди жители на Острова са шокирани от официално приетото и потвърдено покачване на пътническата авиационна такса. Решението бе окончателно взето на 21 март. Това означава, че от 1 април, пътуващите в рамките на Обединеното кралство, включително и чужденци, трябва да плащат с 8% по-висок данък за своите самолетни билети отлкото досега. Това е с цели 4% повече от нивото на инфлацията за държавите от Великобритания. Макар намеренията за покачване на данъка да са отдавна известни, големите авиокомпании и обществеността се надяваха, че той в крайна сметка няма да влезе в сила.

Virgin Atlantic

В месеците преди това да стане официален факт бяха изпращани множество протестни писма и декларации до парламента с надеждата, че те ще накарат правителството да се вслуша в общественото желание. За съжаление те си останаха безрезултатни. Каузата успя да обедини даже и върли конкуренти от типа на Ryanair, British Airways и Virgin Atlantic да застанат заедно. Хиляди се включваха в онлайн подписки на известни туристически сайтове.

Най-големият страх на фирмите, занимаващи се с туризъм на Острова, са, че подобно решение може да убие вътрешният туризъм, както и да демотивира чуждестранните посетители към екскурзии натам. А британската икономика, която не е в разцвета на силите си в момента, няма нужда да срива един от най-печелившите си отрасли.

Мнозина си обясняват това решение на британския парламент като опит за лесно докарване на пари за държавната хазна. Въпросът е, че това може да изиграе изклчително лоша шега и да има по-скоро демотивиращ ефект.

Защото държави като Франция, Испания, Холандия и Германия нямат подобен данък и в момента са едни от най-посещаваните държави на територията на ЕС. Макар и финансовата ситуация в първите две да не е изключително розова, именно намалените цени привличат туристите натам. Холандия пък е известна с опита за прокарване на подобна такса преди няколко години, но тъй като се оказа изключително неуспешна бързо я зачеркна от плановете си.

Тепърва предстои да видим, какви точно ще са резултатите от покачването на данъка и дали британското правителство все пак няма да промени решението си, ако хората започнат да отказват да пътуват.

Leave a Reply