Директория за статии – публикувайте статии с линкове безплатно. Директория за статии – Станете автор – публикувайте промоционални или творчески статии.

Как да чистим,без да се преуморяваме излишно

05.02.2012 · Posted in Услуги

За съвременната жена чистенето на дома означава безжалностна борба не само с праха,нечистотията и безредието,но и с времето и енергията.Затова борбата на тези няколко фронта изисква значителни тактически и стратегически познания.След прочитането на тази статия няма да жалим време за подобряване,усъвършенстване и рационализиране на работите ,свързани с почистването.Да, рационализация е най-правилната дума,която трябва да стане основен девиз,когато обмисляме нашите всекидневни домакински задължения.Цялото изкуство е да преодолеем навиците и методите,които може би са задоволявали нашите баби,но не са най-подходящите за нас. Да се обмисля,да се изпробва,да се следи внимателно новият асортимент от препарати и средства за почистване-това е единственият правилен път.А резултатът?Чистене с минимално натоварване и със значителна икономия на време.Нито едното,нито другото е за пренебрегване!Коя от нас не мечтае да посвети силите и спестеното си време на любимите си занимания,на семейството,на културни развлечения и отдих-с една дума,на себе си и на най-близките.

Нека си припомним няколко важни точки,за да се ориентираме в промените,с които възнамеряваме да осъвременим своята домакинска работа.

Основата на реда в домакинството се състои в това,че всеки,дори най-дребният предмет има свое определено място,на което се оставя веднага след като се използва.Трябва неотстъпно да спазваме този важен принцип и незабавно да започнем системно да”третираме”не само децата,но и съпруга,докато редът им “влезе в кръвта”.

Вече казахме ,че чистенето е непрестанна борба с праха и нечистотията.И най-съвършените уплътнители на прозорците няма да попречат на този враг да проникне в нашия дом,но трябва да не увеличаваме неговите възможности,като носим кал от улицата с обувките си и като почистване дрехите и обувките  направо в къщи.Ще проветряваме предимно когато въздухът навън е относително най-чист,т.е. след като е валяло или докато вали,ще ограничим отварянето на прозорците,когато има най-голямо движение на улицата,когато духа силен вятър и т.н.

Много ще се облекчи работата при почистване на дома,ако със следващите действия не унищожаваме резултата от току свършената работа!

Отделните задачи разпределяме между всички членове на семейството и изискваме те да бъдат изпълнени в предварително определен срок.Самите ние не отлагаме най-належащото почистване и изискваме същото и от другите.

Много важно е и подходящо работно облекло.То трябва да е практично,да не ограничава движеният ни,да е достатъчно топло и същевременно проветриво.Нека не икономисваме пари от качествени,реномирани и нови помощни уреди и средства за почистване!

Съвременната домакиня не само използува всички достъпни механични помощни средства,но и включва в своята програма възможностите и облекченията,предлагани от обществените и други заведения за услуги.

Определящ,решаващ и в никакъв случай не неизменим фактор са обзавеждането и цялостното поддържане на жилището,чийто интериор трябва да бъде красив,уютен и същевременно “практичен”от гледна точка на поддържането.Това трябва да запомнят особено добре тези,на които предстои да обзавеждат свой дом.Но и в обзаведеното жилище много неща можем да приспособим така,че да не се заробваме с почистването им.Мебелите трябва да са гладки и без излишни украшения,а свободните хоризонтални повърхности не бива да натрупваме с различни неща.Книгите,украшенията и художествените предмети поставяме в остъклени витринки,а не на открити полици.

Ограничаваме декоративните покривчици,покривки и завеси.Мястото под и над шкафовете оставяме празно.

Преди почистването приготвяме според плана на всички необходими помощници средства и уреди.

Разпределяме помещенията в жилището според начина на използването им:едни изискват всекидневно поддържане,а с други се занимаваме по-рядко.Всекидневно почистване изискват например антрето,банята,тоалетната и кухнята,а всекидневната и спалнята са на второ място.

Като че ли най-подходящо е да разпределим почистването на жилището за няколко дни.Единият ден определяме например за хигиенните възли,вторият-за почистване на праха,грижи за цветята и др.Добре е също да разпределим почистването според вида на работата-например единият ден мием прозорците,втория-вратите,третия-пода и т.н.

Почистване Джеронимо

Leave a Reply