Директория за статии – публикувайте статии с линкове безплатно. Директория за статии – Станете автор – публикувайте промоционални или творчески статии.

Туризма след Арабската пролет

03.02.2012 · Posted in Туризъм

туризъмНикой не можеше да предвиди събитията, които ще се случат в арабския свят през 2011 г. Те промениха не само начина, по който хората възприемаха голяма част от държавите там, но и лицето на това, което светът разбира като демокрация. Естествено, туризмът в тази част на земното кълбо също изживя драматичен обрат.

Страни като Египет, Сирия и Тунис винаги са се радвали на огромен интерес от страна на летовниците. Днес те се борят да възстановят репутацията си на спокойни и сигурни за престой места, тъй като изблици на агресия по улиците все още продължават да се случват с различна честота.

А Египет и Тунис бяха на първите места по продажба на самолетни билети и предварителни хотелски резервации за арабския свят. Тунис даже беше известен като не толкова радикално място, а народът му се считаше за изключително гостоприемен. Това беше държавата, успяла да възстанови най-бързо спокойната обстановка на територията си. Революцията им бе и сред най-малко кървавите в региона.

Въпреки това, желаещите да посетят екзотичната държава са намалели почти наполовина. А като популярна туристическа дестинация голяма част от населението там си изкарва прехраната основно с обслужване на летовници.

Посетители в Египет също са с 30% по-малко от броя им преди Арабската пролет. И докато повечето държави вече са започнали да премахват предупрежденията към пътуващите натам техни граждани, размириците все още са факт и централните площади в Кайро не са препоръчителни за разходки без придружител.

Но и там туризмът бавно започва да се съвзема. Тъй като протестните вълни не обхванаха основните културни паметници, те са безопасни за посещение, а намалелият брой посетители предоставя възможността за лесен достъп до тях, поради липсата на тълпи. Много авиокомпании вече подновиха редовните си полети до Египет.

По-различна е ситуацията в Сирия, също богата на културни и исторически забележителности, и за която едва ли можем да кажем, че е добре да се посещава в момента. Ежедневните изблици на агресия и почти военното положение са сериозна заплаха за живота на всеки здравомислещ човек. Даже и на дипломати от западните държави е наредено незабавно изтегляне от територията на страната.

Leave a Reply