Директория за статии – публикувайте статии с линкове безплатно. Директория за статии – Станете автор – публикувайте промоционални или творчески статии.

Коя система за гореща вода е по-ефективна – вакуумни слънчеви колектори или соларни панели?

01.13.2012 · Posted in Полезно

Когато сравняваме пиковите нива на ефективност изглежда, че има малка разлика между плоските панели и вакуумните слънчеви колектори, която е в полза на плоските панели заради малко по-малката загуба на топлина. В действителност обаче, на годишна база вакуумните колектори имат сериозно предимство. Вижте ключовите точки:

  1. Заради цилиндричната си форма слънчевите колектори имат възможност през целият ден да прихващат слънчевите лъчи. За разлика от тях, плоските панели имат пик на обяд, когато слънцето е перпендикулярно на панела и са с изключително ниска ефективност през останалата част от деня.
  2. В тръбите на слънчевите колектори няма въздух, който да е проводник на външната температура. Вакуумът е един от най-добрите изолатори в природата и по този начин вятърът и ниските температури оказват съвсем минимален ефект върху работата на колекторите.

  3. Слънчевите колектори могат спокойно да работят при минусови температури без да се получи повреда в системата им. Плоските панели често изискват инсталирането на скъпа и сложна система за размразяване.

  4. Стъклените тръби на вакуумните слънчеви колектори са здрави и устойчиви, а дори да се счупи някоя от тях смяната ѝ е бърза и евтина. Ако плоските панели се повредят, тогава се сменя целият панел, което естествено е скъпо.

  5. Заради високата си ефективност при улавяне на слънчевата радиация дори и в облачно време, соларните колектори с термосифон или с „Heat pipe” могат да загряват водата през цялата година (за най-студените дни имат предвидени подпомагащи ел. нагреватели).


Leave a Reply