Директория за статии – публикувайте статии с линкове безплатно. Директория за статии – Станете автор – публикувайте промоционални или творчески статии.

Дайте на аронията светлина, торове и много вода и ще се радвате на големи добиви от това чудодейно растение

Аронията представлява широколистен храст от семейство Розоцветни. Плодовете са изключително богат източник на антиоксиданти и антоцианин, съдържат 3-4 пъти повече йод от което и да е друго растение и имат трапчив вкус. Цветовете варират от червен през лилав и черен, като червената арония е най-вкусна.

Родината на това изключително растение е Северна Америка, но много успешно се отглежда и у нас. Изключително издръжлива е и може да оцелее при температури достигащи до – 30 градуса. Мръсният въздух също не е проблем за аронията, но растението има нужда от много слънце, вода и торове за да даде голям добив. Както при всички растения торовете и правилното хранене са в основата на добрата реколта. Този храст може да се отглежда без проблеми в домашната градина и дори ако нямате достатъчно място можете да го засадите около овошките ви, тъй като това е естествената му среда.

Какви са ползите от аронията?

Както казах червената арония е най-вкусна в суров вид, докато другите 2 вида са годни за консумация само след преработка (иначе са силно стипчиви и горчиви). От тях се правят желета, конфитюри, сокове, сиропи, вина и тинктури. Антиоксидантното им действие идва от фенола антоцианин, който е в много големи количества. Няма растение, което да е по-силен антиоксидант от аронията. Плодовете са изключително здравословни и помагат при стабилизирането нивата на кръвната захар, защитата клетките на черния дроб, намаляват възпалителните реакции и свеждат до минимум риска от сърдечно – съдови заболявания. Дори се правят изследвания в момента за помощта им при лечение на рак и ако те са положителни, това ще е още едно от чудодейните въздействия на това вълшебно растение.

Дайте на аронията светлина, торове и много вода и ще се радвате на големи добиви от това чудодейно растение.

Leave a Reply