Директория за статии – публикувайте статии с линкове безплатно. Директория за статии – Станете автор – публикувайте промоционални или творчески статии.

Видеонаблюдение – за спокойствие и защита

10.09.2011 · Posted in Услуги

Повечето от клиентите не осъзнават, че поставянето на охранителни камери е дългосрочна или поне средносрочна инвестиция и затова се налага консултация със специалисти в тази област. Добре е дори да понаучите до някакво ниво в термините на системите за видеонаблюдение, с цел да задавате точните въпроси и в резултат да извлечете максимална полза от вашата система за охрана.

Добрата система за видеонаблюдение предлага отлично съотношение цена качество при това без компромиси с постигнатите резултати. Тези дни съществува прекалено голямо разнообразие от продавана техника, което прави избора на подходящо оборудване твърде труден. Понякога дори определянето на опасните зони и точки на даден обект е по-лека задача от подбора на система за видеонаблюдение и защита на опасните точки.

Важно е да знаете, че има разлини видове системи за видеонаблюдение в употреба тези дни – от нискобюджетни охранителни системи за основно видеонаблюдение; системи за видеонаблюдение от среден клас, предоставящи основни аналитични функции и инсталации с голяма резолюция от високо ниво, подпомагащи разпознаването и задържането на участниците в инцидента.

Дефиниране на изискванията към видеонаблюдението

За съжаление, причините за инсталирането на видеонаблюдение са безброй много, обаче за конкретния обект съществува набор от основни причини. Случай, че не може да откриете смисъл за монтиране на подобна система, то вероятно не се нуждаете от подобна.Спецификата на застрашения обект, както и главните причини, заради които прибягвате до закупуване на система за видеонаблюдение, обуславят най-добрата като вид система за вас. Някои от често срещаните причини са: вандалски прояви, промишлен шпионаж, наблюдение на отдалечен безлюден обект, подсилване на физическата охрана с технически средства, кражби в магазините, наблюдение на посетителите и клиентите, лична сигурност, замяна или намаляване броя на охранителите, кражби с взлом, охрана на здравето и безопасност на работното място, визуално потвърждение на аларма от охраняван обект.

Изход от ситуацията

След като намерите проблема за сигурността, потърсете вариант за премахването му. Могат да се монтират заграждения и огради, охранителна система (СОТ), система за видеонаблюдение или дори да се използва услугите на физическа охрана. Не съществува общо правило за всички ситуации. Конкретните обект и ситуация обуславят идеалното решение. Но все пак е добре да се направи списък с всички възможни решения, да се преценят плюсовете и минусите им и да се избере едно или две от тях. Съществува вероятност част от начините за защита да са непрактични за дадения обект, други да са твърде скъпи. Твърде често изборът се спира върху видеонаблюдение, заради сравнително ниската цена и добрата съвместимост с другите системи за осигуряване на безопасността.

Решили сте да е система за видеонаблюдение

Преди да се спрете на системата за видеонаблюдение, от която се нуждаете, е необходимо да се определят количеството и типа на камерите, начин на мониторинг на системата, осигуряването на интернет достъп (за отдалечен мониторинг) и полагането на кабели.

Типове камери:

Цветните камери имат необходимост от по-голямо количество светлина за нормалната си работа в сравнение с черно/белите такива. Цветните камери дават предимството за лесно разграничаване и идентифициране на обектите, с помощта на цветовете им, от своя страна черно/белите предоставят по-добър режим на работа и детайлна визия при ниска осветеност.
– скрити камери – толкова са малки, че много трудно се забелязват или се замаскирват като други устройства – пожарни или охранителни датчици например;
– вандалоустойчиви камери – идват в подсилени корпуси, издръжливи на удари;
– ден/нощ камери – тези камери сменят между цветен и черно/бял режим, според осветеността в наблюдаваната зона. Перфектно решение за зони с вариращо ниво на осветеност;
– PTZ камери – дават възможност за отдалечено управление на положението и приближението й;
– камери за нощно виждане – имат самостоятелен източник на осветеност, в спектър, невидим за човешкото око;
– външни камери – имат подсилен водоустойчив корпус;.

Методи за наблюдение на системата

– наблюдение на място – голяма част устройства за запис притежават извод, аналогов и/или цифров, и дават възможност за директно наблюдение на телевизор или монитор. Могат да се използват и големи LCD или плазмени телевизори;
– отдалечено наблюдение – мониторинг на системата през компютърна мрежа и/или интернет. Функция, която повечето устройства за запис в наши дни притежават. Отлична характеристика, за съжаление изискваща интернет свързаността на охранявания обект.

Подборът на подходяща система за виденаблюдение обикновено е низ от компромиси с качеството, зоната за наблюдение и стойността на цялата инсталация. Препоръчително е да потърсите консултация със специалисти в охранителните системи преди да подберете система за видеонаблюдение или да прибегнете към инсталиране на такова със собствени сили.

Leave a Reply