Директория за статии – публикувайте статии с линкове безплатно. Директория за статии – Станете автор – публикувайте промоционални или творчески статии.

Разград

08.16.2011 · Posted in Имоти

В Североизточна България ще откриете Разград, изпълняващ функции на административен областен център. Разград лежи в историко-географската местност на Лудогорието в котловината на река Бели Лом.
В Разград живеят 33 880 граждани сочи статистиката направена през 2011г.

Югозападно е отделен с 49км от град Шумен, на север с 43 км от Търговище, а в югоизточна посока на 65 км от Русе. Линията на БДЖ Русе-Варна е само на 7 км от град Разград, а международния европейски път Е70 осъществява връзка с пристанищните градове Русе и Варна.

Още от ерата на античните цивилизации има доказателства за заселище, което се е изградило на района на сегашния Разград.

Прочут още с дружината на войводата Таньо Стоянов, Разград получава свобода от руските войници от ХІІІ армейски корпус на 28 януари 1878 година. Руските войни са били предводителствани от княз Александър Дондуков – Корсаков. През 1944 година на 8 септември първите роти на Червената армия, оглавявани от генерал-лейтенант В. Шлемин идват в града.

Разград е една чудесна и приятна туристическа цел за посетители и пътешественици, като се има предвид природните дадености, запазените български традиции и разнообразни културни мероприятия.

Още в стари времена хора са битували в красивата котловина на река Бели Лом, която дели града на две. Намерени са немалко факти за съществуването на праисторическо поселище от разкритите тракийски надгробни плочи. Сега е възможно да се разгледат непокътнатите стени на стратегическия град-крепост Абритус, който римляните построили върху отломките на първобитно заселище. В регионалният исторически музей се излагат около 30 000 хиляди експоната, които навяват спомени за мощта и прелестта на древната цивилизация битувала на това място.

Сред находките е Златният пегас, придобил международна известност. Той представлява съчетание от тракийски бронзови релефи, както и 835 жълтици. Замъкът Абритус е със статут на паметник на културата и археологически резерват.

Предполага се, че средновековното българско населено място от ХІІІ в. Хръсград е първообраза на Разград. През годините на османското владичество над България, в края на ХІV в. българите именували града Разград, докато турските поробители използвали името Хезарград, Херазград или пък Хразград. Други исторически артефакти са джамията „Ибрахим паша” построена през 1616 година, която е от годините на Средновековието и Възраждането и е сред най-хубавите джамии у нас.

Часовниковата кула направена през 1864 година е емблема на Разград, а първата куполна базилика храмът „Свети Николай Чудотворец” е съградена през 1860 година. За неподправената обстановка на селището от ХІХ век навява спомени „Вароша”, който е комплекс от възстановени къщи в традиционна архитектура. Също така тук може да се разгледат къщи – музеи на известни личности от града, които са допринесли извънредно много за българската национална култура.

Разград е град, който е едновременно спокоен и динамичен. Разкрива много развлечения на младежите и същевременно дава спокойствие на по-зрелите хора. Града, е несъмнено чудесно място за живеене.
Невероятният избор на имоти в Разград и привлекателната им цена, е добро основание да измените изоснови вашият живот премествайки се за дълго в него. Нараства броя на българите, които се решават на тази крачка продавайки своите жилища в големите градове и премествайки се в селища като Разград.

В случай, че сте убедени да направите такава крачка, ниската цена на имотите в града не е единственият плюс. Отдава ви се шанс да се възползвате от добри строителни услуги в Разград, които също са на приемлива цена. Започването на строителство от нулата обаче, не е по нрава на всеки. В подобен случай бихте могли да придобиете вече построена къща или апартамент и да използвате от услугите на някоя от многото фирми за ремонти в Разград.
Като обобщение, Разград е с богата история, добри транспортни връзки с по-големи градове и същевременно предоставя уют на своите жители.

Leave a Reply